De pijngrens
De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie
Er was eens een plant… een papaverplant om precies te zijn. Uit die papaver kon opium worden gewonnen, een stof die pijn kan wegnemen en leidde tot het ontstaan van pijnstillers die we opioïden noemen. Hoewel deze middelen essentieel zijn in de geneeskunde, brengen ze ook risico’s met zich mee omdat ze sterk verslavend kunnen zijn. In Amerika leidde dit tot een ernstige opioïdenepidemie met meer dan een half miljoen doden. Minder bekend is dat Nederland eveneens worstelt met problemen rondom opioïden. Ondanks diverse maatregelen werden hier in 2020 één miljoen opioïden voorgeschreven en nam het langdurig gebruik aanzienlijk toe. In de podcast 'De Pijngrens' onderzoeken huisartsen, anesthesiologen, gebruikers en historici dit opioïdenprobleem. Hoe kan Nederland op een veilige en verstandige manier met opioïden omgaan?
Het doel
In Amerika is er een opioïdenepidemie losgebarsten met meer dan een half miljoen doden. Daar zijn de afgelopen jaren talloze boeken en documentaires over gemaakt. Wat veel mensen niet weten, is dat we hier in Nederland ook te maken hebben met allerlei problemen rondom opioïden. Ondanks alle maatregelen werden in 2020 een miljoen opioïden voorgeschreven en is het langdurig gebruik in Nederland de afgelopen jaren flink toegenomen. De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie wil kennis en bewustzijn over deze zware pijnstillers vergroten.
De uitvoering
De Pijngrens is een serie van 6 afleveringen waarin Malou van der Starre samen met huisartsen, anesthesiologen, gebruikers en historici naar dit opioïdenprobleem kijkt. Zijn opioïden noodzakelijk? Wat zijn de risico’s zoals verslaving en overdosis? Welke zorgprofessionals en instanties spelen hier een rol in? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we in Nederland verstandig met opioïden blijven omgaan?
Door de diepgaande interviews en verhalen van experts en gebruikers heeft 'De Pijngrens' een krachtig journalistiek inzicht geboden in het opioïdenlandschap van Nederland.