Ludmilla
Eigen productie i.s.m. NTR / NPO Luister
Terwijl er wekelijks treinwagons vanuit Kamp Westerbork naar het oosten rijden, laat kampcommandant Gemmeker Joodse gevangenen cabaret maken als afleiding in ruil voor uitstel van deportatie. In juni 1944 creëren zij de opera: Ludmilla. Journalist Frank Kromer ontdekt in de podcast ‘Ludmilla’ dat dit muzikale verzet vol verborgen verwijzingen zat. Direct na de première verbiedt Gemmeker het stuk en deporteert hij de artiesten. Moesten zij hun moedige daad bekopen met de dood?
Het doel
De podcast Ludmilla brengt een onderbelicht verhaal uit de Tweede Wereldoorlog tot leven. Het doel is om de verborgen betekenis achter de gelijknamige opera, geschreven door Joodse gevangenen in Kamp Westerbork, te ontrafelen. Was het een gedurfde daad van verzet tegen de nazi’s? Door historische bronnen en gesprekken met experts onderzoekt journalist Frank Kromer wat Ludmilla werkelijk betekende en welke gevolgen de voorstelling had voor de betrokken artiesten.
De uitvoering
In vier afleveringen neemt Ludmilla de luisteraar mee in deze bijzondere geschiedenis. Met archiefmateriaal, reconstructies en diepgaande analyses wordt stukje bij beetje het mysterie rond de opera ontrafeld. De podcast onderzoekt hoe de voorstelling tot stand kwam, welke verborgen boodschappen erin verstopt zaten en waarom kampcommandant Gemmeker de opera direct na de première verbood. Was dit toeval, of hadden de makers hun lot bezegeld met deze muzikale vorm van verzet?
Videos
Publicaties
De podcast
Op bezoek bij de biograaf Ida Simons
Frank kijkt de originele partituur in
De originele partituur van Ludmilla
Frank in gesprek met Guido Abuys op het voormalige kampterrein